"A ház téglából és gerendákból épül. Az otthon álmokból és reményekből."

HOMEFOCUS

HOMEFOCUS

A 8 legfontosabb ok, amiért az ősz kiváló alkalom az ingatlanvásárlásra

2021. október 29. - homefocus

Talán hallotta már, hogy a tavasz a legjobb időszak a házvásárlásra. De ha nem rohan, és vár a szezon későbbi szakaszára, számos előnnyel jár az őszi lakásvásárlás.


Íme a 8 legfontosabb ok, amiért az ősz igazán nagyszerű évszak az ingatlanvásárlásra:

 

1. Kisebb nyomás

Még ha nem is élete első ingatlan vásárlása előtt áll, akkor is nagy dolog ez minden ember életében. Ez egy hatalmas befektetés, és nagyon sok fontos döntést kell meghozni. Tavasszal a házak gyorsan mozognak, és ez azt jelenti, hogy gyors, olykor azonnali osz1.jpgdöntéseket kell hozni, amelyekben nem mindig érzi a biztos, megfontolt döntés meghozását a vevő. Ősszel több idő van eldönteni, hogy egy ingatlan valóban megfelelő-e az Ön számára.

2. Kevesebb verseny

Ijesztő lehet egy olyan ingatlan megtekintésére menni (open house), amelyet igazán megtetszik,de azzal szembesül, hogy sok más ember számára is kedvére való. Tavasszal a legjobb ingatlanokért folyó kiélezett verseny egyszerre lehet stresszes és frusztráló. Ősszel a tavaszi buzgó vásárlók kivonulnak a piacról, és nem kell attól tartania, hogy tömegekkel harcol álmai otthonáért.

3. Az eladók motiváltabbak az ősszel

Néha, amikor ősszel eladásra kerül egy lakás, az azért van, mert az eladó olyan élethelyzetbe kerület, hogy sürgős eladni ingatlanát. Az is lehet, hogy a ház egész nyáron a piacon volt, és az eladó több hónapi értékesítés után kezd aggódni. Bármi is legyen a forgatókönyv, a lakástulajdonosok gyakran szívesen piacra dobják az ingatlanukat a nyár végén, és nyitottak lesznek az elképzelésükhöz képest alacsonyabb ajánlatokra jó pár hónap múlva.

4. Rugalmasság a költözési időpontokban

Ha kisebb a verseny, a vásárlók gyakran jobb feltételeket tudnak kialkudni a költözéshez. dsc_0274.jpgA megfelelőbb záró dátum csak egyike azon területeknek, amelyekben az eladók hajlandóak kompromisszumot kötni, ha nem válogatnak több ajánlat között, azaz ez azt jelenti, hogy kiválaszthatja az Ön számára legoptimálisabb költözés időpontját. A vállalkozók ütemezése terén is kevesebb a verseny. Tehát minden szükséges engedély vagy munka, amelyet esetleg el kell végezni a költözés előtt, gördülékenyebb időpontokat egyeztetni a szezon végén.

5. Még több figyelem az ingatlanértékesítők részéről

Mivel tavasszal és nyáron nagy kereslet mutatkozik az ingatlanértékesítők iránt, meg kell találniuk a módját, hogyan osztják be idejüket több ügyfél között. Ősszel ingatlanértékesítőknek több ideje lesz kifejezetten Ön igényének megfelelő ingatlant keresni.

6.  Az őszi időjárás kedvezőbb a költözéshez

Valljuk be, a költözés nyáron vagy télen nem szórakoztató. Nyáron a magas hőmérséklet rövid indulatokat okozhat. ;) Amikor télen költözik, hóval, jéggel és veszélyes körülményekkel kell megküzdenie. De ősszel tiszta, ropogós napok vannak, amelyek nem túl melegek vagy túl hidegek.

7. Valóságos kép az ingatlanról

A nyári lakáseladás egyik előnye a gyönyörű tereprendezés. Vevőként azonban megvannak a maga előnyei, ha egy otthont a szezon végén tekint meg. Amikor az összes növény kopár, a legjobban láthatja a ház külsejét és az ingatlant úgymond meztelen valójában.

8. Alku pozíció

Érdemes ezekkel tisztában lenni:
Ha ingatlant ad el: adót fizet.
Ha ingatlant vásáról: vagyonszerzési illetéket fizet.
Ha a tulajdonos magasabban áron adja el az ingatlanát, mint amennyiért megvette (ami majdnem biztos, hogy így van), nyeresége van, azaz adófizetési kötelezettsége keletkezik, amely mértéke évente, sávosan csökken. Az ingatlan eladás után fizetendő adó mértéke megegyezik a 2021-ben fizetendő személyi jövedelemadó mértékével, azaz 15%-os  adókulccsal kell számolni. De ami a jó hír, hogy a tulajdon szerzést követő 5. évben nem kell adót fizetni.ado.jpgA NAV oldalán található egy kalkulátor, amely használata egyszerű:
https://nav.gov.hu/sites/apeh/calc/ingatlan_jovedelem_calc1.html

Miért is fontos ez a vevő számára?
Nagyon sok esetben ez miatt nem mindegy, hogy a tulajdonos idén vagy jövőre köt adásvételi szerződést. Egyértelmű, hogy év vége felé könnyebb a birtokbaadást kihúzni pár hónapig, mint pl. év közepén. Azaz, ha megadjuk a tulajdonosnak azt a lehetőséget, hogy kivárunk, figyelembe vevő az ő adózási kötelezettséget, jelentős alku pozícióba kerülhetünk.

Ha mindezek a tényezők többsége Ön javára szolgálnak, forduljon hozzánk még ma, hogy osztatlan figyelmünkkel segíthessünk új otthona megtalálásában.

http://homefocus.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://homefocus.blog.hu/api/trackback/id/tr5716739384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása