"A ház téglából és gerendákból épül. Az otthon álmokból és reményekből."

HOMEFOCUS

HOMEFOCUS

Először vásároljon vagy eladjon?

2021. november 12. - homefocus

Amikor a jövőre gondol, és megtervezi a költözését, valószínűleg azon tűnődik, hogy melyik eladni_venni.jpglépést tegye meg először. El kell adnia a jelenlegi ingatlanát, mielőtt új otthont keres, vagy először meg kell vásárolnia álmai házát, és ezt követően elegendő értékesíteni az ingatlant?

A költözési folyamat során meghozandó egyik legfontosabb döntés, hogy melyik útvonalat választja. Az igazság az, hogy mindig az adott helyzettől függ, sajnos nincs rá egy konkrét recept.

Mikor érdemes először vásárolni?


Az eladói piacot tekintve vannak egyes ingatlanok, amelyekre jelenleg nagy az igény. Ilyenek például a legalább kb. 100 m2 nagyságú, nappali + 3 szobával rendelkező felújított - vagy újszerű családi házak, illetve az új építésű ikerházak, amelyekre nagy támogatások kaphatóak. Ezek mellett keresettek még a jó helyen lévő kertkapcsolatos újszerű lakások. Ilyen típusú ingatlanok gyorsan mozognak a piacon. Tehát nincs garancia arra, hogy a most keresett álomház a nap végére még elérhető lesz. Aki ilyet keres, annak tudni kell gyors döntést hoznia.
Sajnos nem minden napos ;) , de azért már jó párszor előfordult munkám során, hogy egy adott ingatlanra egy nap alatt több vételi ajánlatot is tudtam prezentálni az eladó részére, amelyek közül kiválaszthatta a számára legoptimálisabbat. 

Továbbá, akkor is érdemes mérlegelni ezt a lehetőséget, ha a leendő ingatlana felújításra szorul, így lehetősége van arra, hogy álmai otthonát nyugodtan megtervezze, a szakemberektől árajánlatokat kérjen, időpontokat egyeztessen le velük, miközben továbbra is kényelmesen a meglévő lakásában maradhat. Ehhez természetesen nem árt, ha van likviditási lehetősége.

blue_exterior_paint_3.jpg

Mikor érdemes először eladni?


Hazánkban inkább az a jellemző, hogy az emberek azt a megközelítést alkalmazzák, hogy először eladnak, majd csak utána vásárolnak -  így pontosan tudják, mennyi pénzt költhetnek majd el az új otthonukra és nem kell találgatni vagy aggódni, hogy esetleg „túl nagyot álmodott”.

Az ingatlanpiacon az új hirdetések kevesebb, mint 35%-a kel el 3 hónapon belül, azaz 10-ből kevesebb, mint 3 ingatlan. Az első eladás segít elkerülni azt a rémálomszerű elado.jpgforgatókönyvet, amikor az embereknek két ingatlanuk van, mert a régi nem kelt el olyan gyorsan, mint ahogy gondolták. Egy ilyen helyzet potenciális pénzügyi problémákhoz vezethet, hiszen két ingatlan kiadásainak terhét kell viselnie, addig, amíg a régit végül eladják. Ez esetben félő, hogy végső elkeseredésükben akár piaci ár alatt „szabadulnak meg a tehertől”, vagy nem tudják birtokba venni az új ingatlant, mert nem tudták kifizetni az utolsó részletet. Azaz, ha először meglévő ingatlanát értékesíti, az segít elkerülni ezt a forgatókönyvet, és amennyiben sikerül a birtokbaadás dátumáról minél későbbi időpontba megegyezni, akkor az lehetőséget ad arra, hogy kényelmesen „nézelődjön” az ingatlanpiacon. Ez a folyamat sokak számára kevesebb rizikóval jár, így kevésbé megterhelő.

Szóval, mit csináljak?


Az Ön által választott irány nagymértékben függ az Ön konkrét igényeitől, azaz, hogy mit keres, és milyen vételi/eladási pozícióban van. Ha olyan piacon értékesít, amely nem olyanbp_v_iranyi_utca_nappali_01.jpg élénk, mint ahol vásárolni szeretne, akkor először az értékesítés a jobb választás. De ha a piacon, ahol jelenleg Ön él, gyorsan történnek az eladások, vagy legalábbis könnyen megtervezhető, hogy maximum hány hétre van szükség megtalálni a vevőt, akkor az Ön érdekét először a vásárlás szolgálja. Ha a fő szempont jelenlegi ingatlana eladási árának maximalizálása, akkor a legjobb, ha először eladja, azaz kivárja a legjobb ajánlatot. Ha arra összpontosít, hogy a ne csússzon le álmai otthonáról, akkor a vásárlás legyen az első lépés.

Minden a jelenlegi helyzetétől és attól függ, hogy milyen piacokon tartózkodik, és milyen piacokat keres. Ez az útmutatás remélem megkönnyíti a további döntéseit!

Amennyiben nincs teljesen tisztában az eladni kívánt ingatlan piaci árával, illetve annak „kifutási” idejével, érdemes egy etikus ingatlanos szakértőt felkeresni, aki az Ön érdekeit képviseli és tisztában van a helyi piaci szokásokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://homefocus.blog.hu/api/trackback/id/tr3216752096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása